Camarasa és un municipi extens i divers que s’emplaça a la zona de contacte entre la depressió central i els Prepirineus, al nord de la comarca de La Noguera, amb un ric patrimoni natural, arquitectònic i cultural, que us convidem a visitar.

El terme de Camarasa té forma de 8, o de rellotge de sorra, amb dos sectors, nord i sud, clarament diferenciats i units per un tram estret o coll d’ampolla que coincideix amb la presa de Camarasa.

L’extrem nord del municipi té un relleu força accidentat ja que s’emplaça a la serralada del Montsec. El poble de L’Ametlla del Montsec queda a la riba esquerra de la Noguera Pallaresa, a la part baixa de la vall d’Àger, i el riu Fred de Pui en recull les seves aigües. Els bonics pobles de La Baronia de Sant Oïsme, Fontllonga, Figuerola de Meià i La Maçana s’emplacen a la riba esquerra de la Noguera Pallaresa.

El paisatge d’aquest sector està focalitzat pel pantà de Camarasa que contrasta amb les serres dominades pels boscos d’alzina carrasca i roure i les cingleres que davallen fins a la Noguera Pallaresa.

Sota la presa de Camarasa té lloc l’aiguabarreig de la Noguera Pallaresa i el Segre, en un engorgat, el congost de Camarasa, situat entre els contraforts orientals de la serra de Mont-roig, a la riba dreta, i la serra de Carbonera, a la riba esquerra.

Superat aquest congost, el riu passa just per sota del poble de Camarasa i s’eixampla de nou en arribar a l’embasament de Sant Llorenç de Montgai, que pren el nom del poble de Sant Llorenç, situat a la riba dreta del Segre.

El poble de Camarasa està situat a la riba esquerra del riu Segre, al peu d’un turonet, dominat per l’antic castell de Camarasa i les restes de l’església romànica de Sant Miquel, (s.XII-XIII), anomenada l’església Vella.

Constitueix el centre de la vegueria que tradicionalment s’anomenava el Marquesat de Camarasa, que centrava la jurisdicció d’una amplia extensió de La Noguera, (fins 18 termes), i que persistí fins al s.XVII.

El nucli urbà medieval davalla pels vessants fins al riu Segre i conserva alguns dels antics portals d’accés , com el de la Sitja o el que donava al riu. Carrerons i cases molt antigues que li donen un caràcter típic. La nova església de la parròquia de Sant Miquel es de l’any 1737.

Altres elements a que destaquem el poble de Camarasa es la Torre Mora, que fou una de les torres de l’antic castell medieval.Menció a part mereix el Pont Vell de Camarasa, d’origen gòtic i del qual es conserva una bella arcada.

Així doncs, val molt la pena donar un tom.