A 5 minuts de Camarasa, està el aiguabarreig del Segre-Noguera Pallaresa, es una zona de pau, on es pot gaudir dels sons i la natura.

Tenim que tenir molta cura i ser responsables de l’entorn.

És un conjunt integrat per les serres prepirinenques de Mont-roig i Carbonera, que són de naturalesa calcària i formen imponents penya-segats sobre els rius Segre i Noguera Pallaresa. L’espai també engloba els importants embassaments de Camarasa, Sant Llorenç de Montgai i el Partidor de Balaguer.

Els elements geològics d’aquest espai estan caracteritzats pels penya-segats de naturalesa calcària, que l’erosió provocada per ambdós rius ha anat excavant a la roca. Cal remarcar la presència de Sant Salvador de Camarasa, que està catalogat, a més a més, com a geozona d’interès. Aquest indret està conformat per un seguit d’enclavaments que repleguen sèries mesozoiques. Pel que fa a les variables climàtiques, hi ha fortes oscil·lacions tèrmiques entre el període hivernal i l’estival, com és propi de l’àrea prepirinenca de Lleida.

Cal remarcar la sensibilitat de la vegetació marjalenca i de ribera dels ambients aquàtics del riu Segre, com a conseqüència, en part, de les avingudes que es produeixen en el riu a causa del seu regim mediterrani. La presència de poblacions de rapinyaires i la fauna cavernícola és, també, força fràgil.

La funció principal dels espais naturals protegits és conservar mostres representatives de la fauna, la flora i els hàbitats propis del territori, de manera que es puguin desenvolupar els processos ecològics que donen lloc a la biodiversitat.

La naturalesa mediterrània de l’espai es barreja amb una certa dosi de caràcter continental, constituint una mostra exemplar de congost epigènic al Prepirineu central, que conserva, alhora, la flora i la fauna característiques de les serres més externes. La vegetació marjalenca i les comunitats rupícoles hi tenen una gran importància. Cal subratllar la presència d’elements avifaunístics, (voltor comú, aufrany, trencalòs, etc), d’ocells aquàtics, d’algunes espècies de quiròpters i de determinades espècies d’invertebrats d’interès.

L’espai natural protegit Aiguabarreig Segre-Noguera Pallaresa està incorporat al PEIN, (Pla d’Espais d’Interes Natural), i al ZEPA, (Zona d’Especial Protecció per a les Aus).