CONGOST DE MONT-REBEI

Aquesta ruta ens permet descobrir el monumental congost de Mont-rebei tot accedint-hi des del seu costat pallarès. Comencem l’excursió a l’aparcament de la Masieta i l’Horta del Pinell i des d’aquest punt arribem al congost a través del pont penjant del barranc de Sant Jaume. Recorrem tot el congost de Mont-rebei per l’espectacular sender que hi ha excavat a la roca i, finalment, davallem pel petit congost del Seguer fins al pont de Montfalcó. Aquest pont torna a comunicar Catalunya amb Aragó seixanta anys després d’haver-se construït l’embassament de Canelles. Encara que és una ruta que es pot fer en un matí, recomanem anar-hi sense presses i gaudir amb calma i a poc a poc d’aquest paratge natural excepcional.

Caminant pel congost de Mont-rebei sentirem la màgia d’aquest bast i apassionant territori prepirinenc fet, alhora, de mil i un contrastos: des del frondós alzinar muntanyenc de la cara nord fins al paisatge semi-àrid, mediterrani, que s’estén pel cantó sud, passant per les plantes que creixen i sobreviuen arrapades a les parets de roca, de la Terra Baixa a la Terra Alta, des del fons de la vall fins al capdamunt de les cingleres.

MAPA CARTOGRÀFIC

mapa

PUNTS IMPORTANTS DE PAS (WAYPOINTS)Punt de pasTempsAlturaLatitudLongitud

  •  La Masieta0:00h512m42.0974605º0.6962374º
  •  Pont barranc de Sant Jaume0:15h496m42.0892469º0.6857079º
  •  Inici Congost de Mont-rebei0:30h502m42.0830990º0.6836059º
  •  Cova Colomera0:55h635m42.0780153º0.6815928º
  •  Trencall La Pertusa / Montfalcó1:20h595m42.0708378º0.6791782º
  •  Pont penjat cap a Montfalcó1:35h510m42.0682287º0.6737304º
  •  La Masieta3:10h512m42.0974605º0.6962374º

MÉS INFORMACIÓ

Durada: Mig dia

Temps total efectiu (sense parades): 3:10h en total: 1:35h des del punt d’inici fins al pont penjant de Montfalcó i 1:35h per tornar al punt d’inici pel mateix camí.

Desnivell acumulat: 150m

Dificultat: Mitjana. El recorregut pel congost, tot i que tècnicament no presenta cap dificultat, pot ser perillós ja que progressa per un camí excavat a la roca que té una amplada que oscil·la entre 1m i 1,5m. Aquest camí està equipat amb passamans que hi ha instal·lats a la paret de roca, però no hi ha cap barana protectora pel costat de la caiguda, i la timba fins al riu varia de 40m a 60m.

Època: Tot l’any. A l’hivern, però, acostuma a fer molt de fred durant el recorregut per dins del congost, ja que no hi toca gaire el sol. A l’estiu, en canvi, hi fa molta calor, i per això es recomana sortir ben d’hora al matí.

Material: Recomanem portar uns binocles a la motxilla: hi ha moltes possibilitats d’observar grans i petits rapinyaires (voltor comú, aufrany, trencalòs, àliga daurada, milà negre i reial, falcó pelegrí i mostatxut,…) i altres aus com el roquerol o el colom roquer.

Cartografia:

Congost de Mont-rebei. 1:20.000. Editorial Alpina.

Observacions: El recorregut pel congost pot ser perillós donat que progressa per un camí amb una caiguda vertical que varia entre els 40m i els 60m. Hi ha passamans instal·lats a la paret de la roca, però no hi ha cap barana protectora sobre el buit. Caldrà parar molta atenció i no apropar-nos a l’extrem del sender. Un cop arribem al pont penjant de Montfalcó, tenim l’opció de creuar-lo i passar al costat aragonès del Montsec. Si continuem durant uns 30 minuts seguint les indicacions del Camí Natural de Montfalcó, arribem al cim d’una cinglera inclinada. En aquest punt, l’any 2013, s’hi van construir unes passarel·les de fusta que baixen per la paret de roca des de dalt fins a baix en un recorregut de vertigen. Aquestes passarel·les sí que estan equipades amb baranes. Val a dir que aquest camí ha generat molta polèmica entre la comunitat d’escaladors. Segons ells, no té cap mèrit pujar una cinglera seguint un camí equipat que, a més a més, produeix un fort impacte visual a la zona.COM ARRIBAR-HI EN COTXE

Podem arribar a l’aparcament de la Masieta des del Pallars Jussà (Catalunya) o des de la Ribagorça(Aragó). Al seu torn, si venim des del Pallars, tenim dues opcions que podem combinar per fer l’anada i la tornada en cotxe per camins diferents: 1) A Tremp agafem la carretera C-1311 en direcció a Fígols i Pont de Montanyana. Just abans d’arribar a Pont de Montanyana, agafem una pista asfaltada a l’esquerra seguint les indicacions del Congost de Mont-rebei, Alsamora i Sant Esteve de la Sarga. Seguim per aquesta pista durant uns 4,5 km fins que ens trobem el trencall senyalitzat (dreta) de la pista de terra que ens porta fins a l’aparcament de la Masieta, punt d’inici de la nostra ruta. L’aparcament té capacitat per 100 vehicles i el preu per estacionar-hi és de . 2) També des de Tremp podem continuar per la carretera C-13 en direcció a Balaguer. A l’altura de Guàrdia de Tremp deixem aquesta carretera i agafem la carretera LV-9124 en direcció a Sant Esteve de la Sarga i Alsamora. Deixem Alsamora enrere i continuem per una pista asfaltada fins que arribem a la pista de terra (trencall senyalitzat, ara a l’esquerra) que ens porta fins a l’aparcament de la Masieta. Si accedim des de la Ribagorça (Aragó), al poble de Benabarre, cruïlla històrica de camins, hem de continuar per la carretera N-230 fins a la localitat de Pont de Montanyana. Just abans d’arribar a aquesta població, agafem una desviació cap a la dreta en direcció a Tremp (senyalitzat). Creuem el riu Noguera Ribagorçana per un pont i immediatament ens desviem a la dreta per la carretera C-1311. Pocs metres després agafem un nou trencall a la dreta (pista asfaltada) seguint les indicacions del Congost de Mont-rebei. A partir d’aquest punt coincidim amb la informació ja ressenyada en la descripció de l’accés des del Pallars.

Dejar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *